Nike Air Force 1

Keby ste dostali otázku: „ktorá teniska je najlegendárnejšia?“ asi väčšina z Vás by povedala „Nike Air Force 1“. Tieto tenisky pozná asi každý, od sneakerheada po obyčajného človeka stačí, že sa trošku zaujímate o streetware a veci s ním spojené.

Nike Air force 1 mid

Túto tenisku vytvoril Bruce Kolgore v roku 1982, tento pán dodnes pracuje pre spoločnosť NIKE. Nike Air Force 1 prispieva svojím predajom do kasičky Nike cca 800 milónou dolárov ročne. Analytik Matt Powell tvrdí, že každý rok sa preda 10-11 miliónov párov, aj ked Nike nechce uvolniť interné informácie. Zo začiatku ju nosili basketbalisti a bola to prvá basketbalová teniska s technológiou AIR. Pôvodná teniska z roku 1982 sa volala len „Air Force“ premenovanie na „Air Force 1“ dostala o niečo nieskôr. Colorway z roku jej vzniku:

pré air force 

Jedno z poznávacích znamení Air Force 1 je malý medailón (zvaný deubré), na ktorom je skratka „AF-1 (Air Force 1) a „’82“, čo označuje rok vzniku tejto kultovej tenisky:

 doubre

Koľko farebných kombinácii nám ponúka Nike tohto modelu? Okolo 2000! Je to obrovské množstvo, ktoré robí z týchto tenisiek najpredávanejšiu tenisku v histórií. Nemôžeme zabudnúť aj to, že AF-1 má aj veľké množstvo kolaborácii a to napríklad s  Cold Wall, Riccardem Tisci, Pigalle,  Supreme,  Undefeated a takto by sme mohli pokračovať celý deň. Robia sa v troch modeloch low, mid, High čo znači výšku tenisky, a to v podstate z akej časti máte zakrytý členok.

air force high

Na záver pár zaujímavostí:

  • Teniska je pomenovaná po lietadle americkej vlády „prezidentský špeciál“.
  • AF-1 je teniska, ktorá priviedla Tinkera Hatfieldak designovaniu tenisiek nie budov. Za čo sme jej vdačný.
  • Keď AF-1 vyšli na svetlo sveta 1982, tak skupina „Original Six“ (šesť hráčov) ich nosila a robili im promo. Mená hráčov a ich tímy :

 Philadelphia 76ers

 Moses Malone, Bobby Jones

 Los Angeles Lakers

 Jamaal Wilkes, Michael Cooper

 Portland Trail Blazers

 Mychal Thompson, Calvin Natt

  • Rapper Nelly v roku 2002 pustil do éteru song inšpirovaný týmito teniskami (Nelly – Air Force Ones) :

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise