PUMA z rodinnej tradície - celosvetový gigant.

 


V predošlom blogu si mal možnosť všimnúť si, že dvaja bratia Rudolf Dassler a Adolf Dassler neboli len takí obyčajní dvaja obuvníci. Obaja sú totiž zakladateľmi azda dvoch najväčších producentov športových topánok na svete. Adolf založil Adidas, Rudolf zase Puma.

Rudolf Dassler

A práve o značke Puma sa ideme teraz dozvedieť čo-to viac.
Dasslerovci boli rodinou obuvníkov. V tejto tradícii pokračovali aj spomínaní dvaja bratia Rudolf a Adolf. Spolu videli budúcnosť v športovej obuvi.
Písal sa rok 1925 kedy Adolf vyrobil prvú kopačku so štupľami. O 6 rokov neskôr vyrábali obuv aj pre tenistov. V roku 1932 ich meno pozdvihol nemecký šprintér, ktorý vyhral bronzovú medailu práve v Dasslerových topánkach. O 4 roky zahviezdili na plnej čiare, keď Jesse Owens v ich obuvi vybehal 4 zlaté medaily.

Bratia spolu ale dlho nevydržali, ich osobné vzťahy sa stále len zhoršovali. Medzi Adolfom a Rudolfom vzniklo nedorozumenie, ktoré vyústilo do takého konfliktu, že sa po vojne začali obviňovať z udavačstva. Bolo jasné, že títo naši dvaja fešáci nemôžu ďalej v spoločnom podniku pokračovať. Preto Rudolf odišiel a založil podnik Ruda - podľa svojej prezývky. Darilo sa mu aj napriek tomu, že zo spoločnej fabriky pri ňom zostalo menej ľudí. Názov Ruda sa moc neohrial a hneď ho vystriedal názov Puma. Znel totiž podobne ako pôvodné meno, no názov Puma mal vďaka asociácii s dynamickou šelmou oveľa lepší zvuk.

puma super atomi Lothar Matthäus. Boris Becker - prvý Nemec ktorý vyhral Wimbledon - mal na nohách ale aj v ruke Pumy. Značka mu vyrobila tenisky spolu s raketou.

Diego Maradona
V roku 1970 Pumy zažívajú svoj veľký moment na televíznych obrazovkách - Majster sveta Pelé si zaväzuje svoje kopačky Puma King a priťahuje pozornosť celého sveta na tieto unikátne kopačky nemeckej značky.
Prichádza rok 1974 a s ním aj moment, ktorý sa zapísal ako najsmutnejší v histórii Pumy - smrť Rudolfa Dasslera, firmu preberá jeho syn, ktorý bol už dávno zaškolený do tejto rodinnej obuvníckej tradície. Firma ale naďalej funguje na plné obrátky a v roku 1976 prichádza na trh s novou technológiou S.P.A, čo znamená ľahké vyvýšenie topánok v oblasti päty. Táto funkcia by mala zabrániť napínaniu achylovej šľachy.
Od roku 1989 Pume prestáva byť rodinnou firmou, synovia Rudolfa Dasslera predávajú väčšinový podiel švajčiarskej spoločnosti. V roku 1998 zasiahla do histórie Pumy tesnistka Serena Williams, s ktorou podpísali výlučný kontrakt.

Serena Williams
So vznikom nového storočia vznikajú aj botasky Puma určené na motorové športy v spolupráci hlavne s Porshe. V roku 2002 majú svoju premiéru tenisky pre pretekárov Formule 1 - Puma Speedcat. Puma sa začína angažovať do sveta módy a ako dnes dobre vieme, tento smer je veľmi prínosný a športové modely začína navrhovať slávny módny projektant Alexander McQueen.

OH v Pekingu v roku 2008 malo Pumy obuté 15 družstiev - európske tímy z Bulharska, Dánska, Švédska a samozrejme z karibskej Jamajky na čele s Usainom Boltom.
Rihanna
4 roky dozadu sa ambasádorkou tejto značky stala Rihanna, ktorá pre značku tvorí kolekciu oblečenia a obuvi inšpirovanou športovou módou - to bola trefa do čierneho, keďže jej projekty sa šíria medzi faninkami módy rýchlosťou blesku a Puma päť stojí na vrchole papularity a spolupracuje s mnohými značkami ako je Ferrari či BMW. Produkty Puma kombinujú tie najkvalitnejšie hi-tech materiály s poslednými módnymi trendmi a vytvárajú pohodlný a nadčasový štýl obliekania. Samy sme zvedaví, čo prinesú ďalšie roky a na čo sa môžeme tešiť.
V našom e-shope nájdete najhorúcejšie kúsky, ale aj tie klasiky, na ktoré si nedá nikto dopustiť.

 

 


Zdroj: Text - Kristína Dutková  / Foto - PUMA, Google

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise