Steve Jobs vo svete tenisiek

Pamätáte si scénu z filmu Forrest Gump, keď Tom Hanks zanietene hovorí pani na zastávke, ako dostal od Jenny ten najkrajší darček na svete? Tým darčekom boli biele Nike Cortez s červeným logom a modrým prúžkom na podrážke. Okrem toho, že v nich Forrest pretancoval s Jenny celú noc na verande veľkého domu v Alabame, mu poslúžili aj na dvojročné behanie naprieč celou Amerikou... Geniálny product placement, ktorý presne vystihol, akú dôležitú úlohu zohrávajú tenisky v našich životoch.

Jordan

Všetko zlé je na niečo dobré

Celý teniskový ošiaľ začal takmer pred 34 rokmi, keď sa partička dizajnérov v Nike stretla s basketbalovou megahviezdou Michaelom Jordanom, aby pre ňho vytvorili exkluzívny model - dnes známy ako Air Jordan 1. Písal sa rok 1984 a jednym z trojice dizajnérov bol aj bývalý atlét a architekt Tinker Hatfield. V našich končinách ho pozná málokdo, ale pre amerických teenagerov je hotová modla. Mnohí ho dokonca vnímajú ako Steva Jobsa vo svete „sneakers“. Oprávnene! Práve Tinker dizajnoval tie najkultovejšie modely, ktoré dnes majú pre zberateľov nevyčísliteľnú hodnotu. Je autorom Air Jordan 3 až Air Jordan 15, k dvadsiatemu výročiu značky vytvoril Air Jordan XX. Pre film Back to the Future 2 vymyslel samošnurovacie tenisky, ktoré hollywoodsky blockbuster preslávil natoľko, že sa po viac ako dvadsiatich rokoch objavili v limitovanej edícii na pultoch predajní. Čakalo sa na technológiu, ktorá by vďaka špeciálnemu motorčeku dokázala topánky zašnurovať bez použitia rúk.

Tinker Hatfield

 Nike tenisky

Nebyť nešťastného zranenia, ktoré sa Tinkerovi stalo počas skoku do výšky na univerzite v Oregone, by bola dnes podoba tenisiek úplne niekde inde. Sympatický umelec bol totiž v polovici 70. rokov nádejným atlétom a rozhodne neuvažoval o kariére produktového dizajnéra. Na konferencii TEDx svoje pôsobenie v Nike zhodnotil takto: „Všetko zlé je na niečo dobré. Keby som si nezranil kotník, nikdy by som v sebe neobjavil kreativitu, ktorú vkladám do svojej práce. Keď som prišiel do Nike rozhodol som sa, že budem provokatér, futurista a inovátor. A to sa mi zatiaľ darí.“

 tenisky Jordan

Ako sa rodia ikony

Kľúčovým momentom v Tinkerovej kariére bolo stretnutie s jednym zo zakladateľov Nike Billom Bowermannom. Naučil ho, že tenisky netreba vnímať ako topánky, ale ako pohyb. „Pri dizajnovaní vždy myslím na to, ako čo najviac zmaximalizovať výkony športovcov. Ide o kombináciu tvaru, fitu, technológií a ďalších faktorov. Každému novému modelu predchádzajú tisíce skíc. Inšpiráciu hľadám úplne všade, v architektúre, hudbe, umení či automobilovom priemysle,“ povedal v populárnej francúzskej relácii Clique. Múzou pre tenisky Air Max 1 bola práve budova Georges Pompidou Centre v Paríži. Tinker si napriek nesúhlasu manažmentu presadil, že je dobrý nápad ukázať zákazníkovi vankúšik v podrážke tenisky. To, čo malo byť výrobným tajomstvom, odhalili svetu a vdýchli tak život jednému z najkultovejších modelov. Pri Air Jordan XX bol naopak rozhodujúci životný príbeh Michaela Jordana. Všetko, čo má pre basketbalovú legendu zmysel, sa skrýva v 200 symboloch, ktoré nájdete na prednej časti tenisiek. Je tam symbol čiernej mačky, lebo tak ho volajú priatelia alebo staré auto, v ktorom sedel malý Michael celý deň na slnku, keď ho trestala jeho mama. „Ak majú ľudia zaplatiť  nemalé peniaze za nejaký produkt, kupujú niečo viac. Kupujú si hlavne príbeh,“ razí teóriu Tinker.

 Jordan tenisky

Aká je budúcnosť tenisiek?

S imidžom coolového hipstera, jazdí na Vespe a myslí na to, aký benefit môžu tenisky svojim fanúšikom ešte ponúknuť. Tvrdí, že tendencií je niekoľko. Na jednej strane sa dizajnéri inšpirujú minimalizmom a chcú dosiahnuť efekt bosej nohy, na strane druhej sa experimentuje s novými technológiami, s cieľom čo najviac zvýšiť výkony športovcov. Minulý rok Nike oslavoval ďalší dôležitý miľník, keď predstavili model HyperAdapt 1.0 s unikátnym systémom inteligentného viazania šnúrok Earl. Pred niekoľkými rokmi fikcia sa stala skutočnosťou. A dizajnéri prekonávajú stále hranice svojich možností. Kto vie, možno raz vymyslia tenisky, ktoré budú za nás aj chodiť.

 


Zdroj: Babsy Heriban

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise