Vzostupy a pády obuvi s hviezdičkou - stručná história Converse

Kultová značka a znak akéhosi statusu hlavne medzi mladými, to sú (nielen) tenisky Converse. Značka tento rok oslávila 110 rokov a my sa týmto plátenkám mrkneme troška na zúbok.

 

      “Air Jordany začiatku 20. storočia”, aj takto by sa dali Conversy nazývať, vyrobila firma založená v roku 1908 chlapíkom, ktorý sa volal Marquis Mills Converse. Najprv vyrábali gumáky hlavne pre zimnú sezónu, no postupom času potrebovali rozšíriť ponuku a tak sa vrhli na športovú obuv. Ich prvým výtvorom boli No-Skid, tenisky s inovatívnou gumennou podrážkou.

Prvý model

      Hoci hnusné ako noc za staničným pajzlom, zaznamenali úspech. Dôvod bol pomerne jednoduchý. Začiatkom 20. storočia neexistovalo nič také, ako obuv na šport a voľný čas. V mužskej a ženskej móde dominovali kožené topánky, prípadne čižmy. V tých sa síce športovať dalo, no žiadna sláva to nebola. Pri pohľade na niektoré z nich je zázrak, že ľudia nekončili s dokaličenými členkami ako invalidi. V tomto napríklad hrávali tenis.

      Ale späť k No-Skid. Na nejaké farby sa vtedy nehralo a tak si aj sivo-hnedo-čierne tenisky získali obľubu medzi profesionálnymi športovcami. Mali gumovú podrážku s typickým mriežkovaním, ktorá sa nešmýkala (preto názov No-Skid) a plátený alebo kožený zvršok nad členok. Navyše, vďaka vysokému strihu a šnurovaniu držali dobre na nohe a boli pomerne pohodlné. Dizajnom vzdialene pripomínali svojich slávnejších nástupcov rady All-Star.


Converse história

All Star a Chuck Taylor

      Aby marketing fungoval a aby bolo jasné, že sú ich tenisky určené pre šampiónov, premenovali Converse No-Skid na All-Star. Ďalšiemu rozšíreniu pomohlo aj zamestnanie basketbalového hráča Chucka Taylora. Ten prišiel pôvodne do firmy, aby sa sťažoval na boľavé nohy (niet divu) a Conversy boli na svoju dobu veľmi pohodlné. Taylora topánky nadchli a tak jazdil po krajine a šíril ich dobré meno. Celkom mu to šlo a v roku 1936 ich nosil celý basketbalový olympijský tím USA.

      Chuck Taylor bol pre Converse celkovo požehnaním. Sám navrhol na topánke najzásadnejšie zmeny a práve vďaka nemu vyzerajú už takmer 100 rokov tak, ako vyzerajú. Firma si ho patrične uctila a jeho meno môžeme vidieť na ikonických chráničoch členkov na stranách tenisiek. Za jeho života bola značka na vrchole, svoju slávu si udržala dokonca aj počas druhej Svetovej vojny a dlho po nej.

Zlatá éra značky

      Zlatá éra Converse trvala približne do 70. rokov, kedy sa na trhu začali objavovať značky ako Adidas, Nike a neskôr Reebok. All Star postupne prestala byť oficiálnou obuvou NBA. Svoje najlepšie časy mala za sebou, no nie je sa čo čudovať. Príchodom novších materiálov a tvarov, ktoré priniesli iné značky, bolo len otázkou času, kedy sa Converse stane obuvou pre voľný čas. Dieru do sveta nespravili ani s basketbalovou obuvou The Weapon, keďže im o rok neskôr nakopali riť Air Maxy ‘87.

Cesta nadol

      No začalo to byť ešte horšie. Na trhu sa objavovali napodobeniny značky, rôzne “číňany” a sneakers nápadne tvarom podobné štýlu Converse. Okolo roku 2000 značka takmer zmizla z trhu, mala nakročené k bankrotu, dlhy sa množili a budúcnosť bola neistá. Tri roky trvali búrlivé časy a značka bola niekde na pokraji medzi životom a smrťou.

Nádejná budúcnosť

Converse Chuck Taylor All Star

      Nádej priniesla spoločnosť Nike, ktorá v roku 2003 kúpila Converse za pomerne smiešnych 309 miliónov dolárov (smiešnych z hľadiska histórie a potenciálu značky, ktorý, ako sa neskôr zistí, je obrovský).

Vďaka Nike sa značka postupne vracia na výslnie, hoci už nie ako vyslovene športová obuv, ale ako oblečenie pre mladých, street a skate fashion. Výroba sa rozšírila o rôzne druhy oblečenia a postupne si získala obľubu aj medzi známymi menami a to aj vďaka podpore rôznych, hlavne skate, eventov. Marketing má Nike očividne zmáknutý na jednotku, tržby značky Converse sa za rok 2015 pohybovali niekde na úrovni 2 miliárd amerických dolárov. Fajn kauf, čo poviete?


      Každopádne, značka zažíva svoj druhý boom a je rozhodne dobre, že prežila. Bola by škoda si pripomínať Taylorov unikátny dizajn len cez lacné plátenky z čínskych obchodíkov. Hoci na prvý pohľad slušné, stále sa nevyrovnajú originálu. Mrknite na našu ponuku a vyberte si niečo z bohatej ponuky, napríklad Converse Chuck Taylor All Star. Tenisky, ktoré si zachovali svoj dizajn a vyzerajú rovnako, ako ich v roku 1923 Chuck Taylor navrhol.


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

V pohode

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise