Zaujímavosti o skateboardingu, o ktorých ste (možno) nevedeli

Oba športy vznikli v 50-tych rokoch v Kalifornii a na Havaji

Dalo sa čakať, že skateboarding a longboarding vzniknú v štátoch, v ktorých sa pomaly už deti rodia “na surfera”. Mladým natoľko prepínalo zo slanej vody a slnka, že mali potrebu surfovať nielen na vode, ale aj na suchu. Niektorí si povedali: ˶Hej, mám fasa nápad, pripevnime kolieska z kolieskových korčúľ na túto drevenú krabicu a poďme sa voziť”. Iní zasa mali potrebu voziť sa na doske stále, aj keď boli slabé vlny na mori. Jednoducho jazdenie na drevenej doske a drevené dosky všeobecne boli vtedy asi fetiš a mladí chlapci mávali svoje prvé sexuálne zážitky pri prechádzaní okolo susedovho čerstvo natretého laťkového plota. Alebo tak nejako.

najstaršie skateboardy

Nevie sa, kto ich vlastne vymyslel

Asi to vtedy nebol taký dobrý nápad a nikto nečakal, že sa z toho stane fenomén a tak sa s tým radšej nikto nechválil. Keby si dotyčný vtedy spravil selfíčko so svojim self-made skateboardom, bol by dnes bohatý. Smolka.

Zlé jazyky ale tvrdia, že prvá bola aj tak Šmajdova manka.

Prvé skateboardy a longboardy stáli za prd

Vážne. Skúste si teraz zobrať nejakú obyčajnú dosku a pripevnite na ňu kovové kolieska (ano, čítate dobre) zo starých korčúľ a previezť sa. Podobnú eufóriu zažívali aj prví skejťáci, keď si to šinuli po ceste rýchlosťou chromého slimáka. S hlukom, ktorý vydávali, to asi tiež nebolo úplne ružové a na jedného skateboardistu pripadalo 5 hluchých susedov (They hear me rollin’, they hatin’).

Mierne zlepšenie prišlo s kolieskami z pálenej hliny (Fred Flinstone approves), no ovládateľnosť bola stále nanič. Skateboarding spasil až v roku 1972 Frank Nasworthy a jeho polyuretánové kolieska. Konečne pri jazde po asfalte nevypadávali plomby zo zubov.

Prvé pokusy o freestyle boli ako krasokorčuľovanie na doske

V 60-tych rokoch zažíva skateboarding svoj prvý vrchol a organizujú sa prvé turnaje. Samozrejme, okrem vozenia sa dopredu a dozadu ste mohli maximálne tak zdvihnúť ľavú alebo pravú nohu, preto aj freestyle vyzeral skôr ako balet na doske. Ďalšou disciplínou bol ešte downhill zjazd alebo slalom. Nuž čo, začiatky bývajú ťažké.

Zlaté roky sedemdesiate

Éra hippies pomaly odoznievala a keď s príchodom umelohmotných koliesok začali byť skejty a longboardy rýchlejšie, kvetinové deti zistili, že fičať sa dá nielen na kadejakých substrátoch. V roku 1975 tím Zephyr predviedol na súťaži dovtedy nevidené triky a skateboarding už nebol len voľnočasová aktivita, ale seriózna, vzrušujúca záležitosť. V roku 1978 prichádza The Ollie, praotec všetkých skateboardových trikov a absolútny základ pre každého skateboardistu.

Zákaz skateboardingu v Nórsku

Od roku 1978 do roku 1989 bol skateboarding v Nórsku oficiálne zakázaný. Zasraní komunisti, ehm, teda nórska vláda k tomuto kroku pristúpila po tom, čo sa zvýšil počet zranených pri tomto športe. A to nielen skejterov, ale aj chudákov chodcov. Jednoducho kvôli pár mantákom trpela celá komunita. Niektoré veci sa nemenia, čo?

Samozrejme, šport nezanikol, presunul sa do undergroundu a po odstránení zákazu bol populárny ako nikdy predtým.

Svetový rekord v zjazde na skateboarde je 146,73 km/h

Tento rýchlostný rekord bol dosiahnutý v kategórii “Jazda na skateboarde v stoji” a drží ho Peter Conolly zo Spojeného Kráľovstva. Dosiahol ho v roku 2017 na evente L’Ultime Descente v mestečku Les Éboulements, Quebec, Kanada. Ako sám hovorí, najťažšie pri takom zjazde je udržať sa na zemi, keďže pri rýchlostiach nad 128km/h je odpor vzduchu natoľko výrazný, že sa môže dostať pod vás a vy vzlietnete.

svetový rekord na skateboarde 146,73 km/h

Skateboarding ako olympijský šport

Pamätáte sa, kedy bol skateboarding na olympiáde? Ani nemôžete, ešte sa to totiž nestalo, haha. To sa ale zmení o dva roky, už v roku 2020 zažije skateboarding na tomto fóre svoju premiéru. Rozhodne veľký deň a míľnik pre všetkých milovníkov tohto športu.

Americká armáda testovala použitie skateboardov v boji

V roku 1999 americkí “mariňáci” skúšali v rámci cvičenia Urban Warrior '99 použitie skateboardov a jazdu na nich vo vnútri budovy na detekciu natiahnutých drôtov a streľby od sniperov. Neviem si to dosť dobre predstaviť, ale zasa je pravda, že keď sa nepriateľ smeje, je malá šanca, že vás trafí.

skateboardy v americkej armáde

Pár zaujímavostí na záver

  • Tony Hawk, ikona tohto športu, sa v čase najväčšej slávy stretla v Bielom Dome s prezidentom Obamom
  • Skateboardová doska je vyrobená zo siedmych vrstiev (najčastejšie) javorového dreva
  • Skateboard preferujú vysokoškoláci na presun medzi fakultami v mnohých štátoch
  • pri boardingu sú zranením najviac ohrozené zápästia, no len 40% skejterov nosí správne chrániče
  • Priemerný vek skejtera je 12 rokov, najmladší mal 2 roky a najstarší človek, čo sa naučil jazdiť na skateboarde, mal 67 rokov
  • Skateboarding nie je len chlapčenský šport, dievčatá mali k nemu rovnako blízko od jeho vzniku. Prvou profi skejterkou bola Patti McGee
  • Je to skvelý šport pre každého. Posilňuje srdce, zlepšuje stabilitu a spevňuje svaly celého tela.

Tony Hawk

Vieš o nejakej zaujímavosti týkajúcej sa skateboardingu alebo longboardingu? Daj nám vedieť do komentára na Facebooku.

Pokiaľ si aktívny skater alebo skaterka, čekni aj náš e-shop, určite nájdeš niečo, po čom tvoje srdce zaplesá.

 


Zdroj: Juraj Malíček

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise