Skateboardy sú out, teraz fičia longboardy

Prečo sa presúvať pešo, keď môžete longboardom? Milovníci streetovej módy určite vedia, aký pocit voľnosti prináša jazda na longboarde. Je neoddeliteľnou súčasťou sveta adrenalínu a skvelým presúvadlom do mestskej džungle. Longboard je jednoducho štýl, ktorý musíte mať.

longboard girl

Na prvý pohľad vyzerá longboard rovnako ako skateboard, ale dôležité detaily robia z longboardu niečo iné a výnimočné. Longboard je širší a dlhší. Rozdiel je tiež v konštrukcii a pružnosti dosky, šírke trucku a hlavne v type koliesok, ktoré sú tiež širšie a väčších priemerov ako u klasického skateboardu, aby si lepšie poradili s dlažobnými kockami či nerovným povrchom. Sú určené na ďaleko väčšie vzdialenosti a väčšie množstvo nerovností. Dĺžky longboardov sú od 70 do 140 centimetrov a ich ceny sa pohybujú od 150 do 300 euro.

modely longboardov

Odkiaľ sa vzali

Prvé longboardy sa objavili v 60. rokoch u kalifornských surferov. Práve oni uvažovali, ako sa zabaviť, keď na mori nie sú dobré vlny. Primontovali kolieska z korčulí na dosku podobnú surfu a začali jazdiť po dlhých kalifornských chodníkoch popri mori. S vývojom skateboardov sa zlepšovala aj kvalita longboardov. Spočiatku sa na nich spúšťali iba z kopcov, no v súčasnosti sú obľúbenými prostriedkami aj na jazdu v mestách. Dnes sú longboardy populárne na celom svete u všetkých vekových kategórií.

longboard

Ako si vybrať

Najdôležitejším komponentom longboardu je doska, jej tvar, dĺžka a konštrukcia. Doska sa vyrába z javora a bambusu, či v kombinácii s laminátom. Je tvorená dvomi až 11 vrstvami, čím zaručuje jeho klasické vlastnosti. Keď si kupujete svoj prvý longboard, je dôležité aby bola doska univerzálna a až potom si môžete longboard upraviť podľa svojich predstáv. Môžete si vybrať zo 4 základných tvarov dosiek, ktorý má svoje výhody a každý  je určený na iný typ jazdy. Základné tvary sú Pintail, Drop-Thru, Hybrid a Cruiser.

dizajn longboardov

Ktorý jazdec ste?

Zo širokej ponuky longboardov si musíte vedieť vybrať. Ak budete jazdiť prevažne v meste, siahnite po kratšom až strednom longboarde cruiser alebo penny s mäkkými kolieskami. Pre jazdenie v parkoch a po cyklistických chodníkoch je najlepšia doska pintail v tvare ryby, ale aj Drop-Thru, ktoré sú stabilnejšie. Pokiaľ chcete na longboarde jazdiť mimo mesta, môžete si vybrať zo všetkých longboardov určených na carving, freeride či downhill.

longboard girls

Nepodceňujte jazdu

Jazda na longboarde vyzerá na prvý pohľad jednoducho, ale skrotiť dosku a štyri kolieska nie je také ľahké. Je veľmi rýchly a človek na najskôr musí naučiť dosku dokonale ovládať a až potom sa môže vydať do náročnejšieho terénu. Kto sa však na longborad postaví, zamiluje si ho.

 


Overené našimi zákazníkmi

Pozrieť hodnotenie na Heureka.sk

Môžem len odporúčať super rýchle dodanie

Overený zákazník,

Rychlo dodaný tovar

Overený zákazník,

Priaznivá cena Rýchle dodanie na predajňu

Overený zákazník,

Kamenné predajne Board Paradise